Tam Tahılın Faydaları Nelerdir? Kalori Yakımının Artmasına Yardımcı

Tahılın özü, kepeği ve nişasta kısmını bir arada bulunduran tam tahıllı gıdaların, yüksek lif içinde ne olduğu sayesinde sindirime yardımcı olduğu ve glisemik kontrolepozitif katkı sağladığı yapılan araştırmalarla ortaya konmuştu. American journal of clinical nutrition’da 8 şubat 2017 tarihinde yayımlanan yeni bir araştırma ise tam tahılın kilo kontrolündeki yararlarına işaret ediyor.
Inceleme sonucuna nazaran işlenmiş tahıl yerine tam tahıl tüketen ve lif için önerilen günlük alım miktarına müsait olarak beslenenler, günlük ortalama 100 kalori daha çok yakıyor. Fazla kalori yakımında, dinlenme metabolizma hızının artışı da rol oynuyor.
40-65 yaş aralığındaki 81 ferdin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma sekiz hafta sürdü. Ilk iki hafta aynı besinleri tüketen ve bireysel enerji ihtiyaçları belirlenen katılımcılar ikinci haftadan sonra iki gruba ayrıldı. Hemen sonra katılımcılar enerji, makro gıda öğesi, besin türü ve öğün yapısı açısından birebir aynı olan; yalnızca tahıl türü (tam tahıl yada işlenmiş tahıl) ve lif miktarı içeriğiyle ayrışan bir beslenme düzeni içerisine girdi.
Araştırma süreci boyunca ağırlık, metabolizma hızı, kan şekeri ve boşaltım sistemiyle atılan kalori ile açlık ve tokluk durumları ölçüldü. Sonuçta tam tahıl tüketenlerin dinlenme metabolizma hızlarının ve boşaltım sistemi sonunda enerji kaybının arttığı görüldü. Bu artışta, tam tahıldaki lif içeriğinin yanı sıra, öteki gıdaların sindirilebilirliğine dolaysıcaklıkyla enerji alımına yaptığı katkı rol oynadı.
Dergide eş zamanlı olarak gösterilen bir diğer inceleme ise tam tahıl tüketiminin, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için örutubet taşıyan bağırsak mikrobiyotasında olumlu etkiyarattığını ortaya koydu.
Tam Tahılın Faydaları Nelerdir? Kalori Yakımının Artmasına Yardımcı
Reviewed by Kumbik
on
Haziran 23, 2017
Rating:

YORUM YAPMAYI UNUTMA!